menu
Home / Kennisbank / Risicomanagement omvat meer dan de meeste mensen denken
Innovatie
schedule 13 augustus 2023
person Wilco Kievit

Risicomanagement omvat meer dan de meeste mensen denken

In de wereld van projectmanagement wordt risicobeheer vaak over het hoofd gezien of vereenvoudigd. Maar bij Baeken weten we dat het veel meer is dan een bijkomstigheid. Het is een cruciaal onderdeel van elk succesvol project.

Een integrale aanpak

Met elk project komt risico, en daarvoor is risicobeheersing nodig. Dit is niet alleen een taak voor de projectmanager, maar voor het hele team. Het omvat het identificeren, analyseren en evalueren van het risico en de mogelijke impact ervan.

 

Mitigatieplan

Een risicomitigatieplan is niet zomaar een reactief document; het is een proactieve benadering om potentiële schade te beperken. Bij Baeken definiëren we risico-evenementen als gebeurtenissen die een negatieve of positieve impact kunnen hebben op het project.

Identificatieproces

Het identificeren van risico’s is een gelaagd en dynamisch proces. Het gaat niet alleen om het vaststellen van mogelijke problemen, maar ook om creatief en georganiseerd denken. Dit omvat het brainstormen over alle mogelijke risico’s die het project negatief of positief kunnen beïnvloeden.

Gedetailleerd Proces

Risico’s ontstaan niet in een vacuüm; ze kunnen worden getraceerd, begrepen en geëvalueerd. Checklists, gebaseerd op eerdere ervaringen, zijn een kernonderdeel van de Baeken-methodiek en een waardevol hulpmiddel bij het identificeren van potentiële risico’s.

Risico-evaluatie

Risico’s zijn niet allemaal hetzelfde, en bij Baeken categoriseren we ze in domeinen zoals technisch, menselijk, financieel en meer, zodat we ze grondig kunnen evalueren en beheren.

Monte Carlo Simulatie

Deze statistische methode gaat verder dan oppervlakkige berekeningen; het biedt een diepgaande simulatie van mogelijke uitkomsten en helpt het Baeken-team nauwkeurige projectie van risico-evenementen te maken.

Risico Mitigatie

Bij Baeken is risicomitigatie geen standaardpraktijk; het is een op maat gemaakte strategie die rekening houdt met verschillende factoren zoals risicovermijding, risicodeling, en meer.

Contingentieplan

We geloven in flexibiliteit en voorbereiding. Onze contingentieplannen zijn geen back-ups maar essentiële componenten om projectdoelen te bereiken, zelfs in het licht van onvoorziene risico’s.

Risicomanagement bij Baeken is meer dan een proces; het is een filosofie. Wij zijn ons bewust van de complexiteit en veelzijdigheid die het met zich meebrengt. Met onze brede aanpak en inzet voor kwaliteit, zijn we een betrouwbare partner voor succesvol projectbeheer.

Heb jij alle risico's in beeld?

Baeken staat klaar met een oplossing die voor jou werkt!