Met elk project komt risico, en daarvoor is risicobeheersing nodig. Dit is niet alleen een taak voor de projectmanager, maar voor het hele team. Het omvat het identificeren, analyseren en evalueren van het risico en de mogelijke impact ervan.
Een risicomitigatieplan is niet zomaar een reactief document; het is een proactieve benadering om potentiële schade te beperken. Bij BAEKEN definiëren we risico-evenementen als gebeurtenissen die een negatieve of positieve impact kunnen hebben op het project.
Het identificeren van risico’s is een gelaagd en dynamisch proces. Het gaat niet alleen om het vaststellen van mogelijke problemen, maar ook om creatief en georganiseerd denken. Dit omvat het brainstormen over alle mogelijke risico’s die het project negatief of positief kunnen beïnvloeden.
Risico’s ontstaan niet in een vacuüm; ze kunnen worden getraceerd, begrepen en geëvalueerd. Checklists, gebaseerd op eerdere ervaringen, zijn een kernonderdeel van de BAEKEN-methodiek en een waardevol hulpmiddel bij het identificeren van potentiële risico’s.
Risico’s zijn niet allemaal hetzelfde, en bij BAEKEN categoriseren we ze in domeinen zoals technisch, menselijk, financieel en meer, zodat we ze grondig kunnen evalueren en beheren.
Deze statistische methode gaat verder dan oppervlakkige berekeningen; het biedt een diepgaande simulatie van mogelijke uitkomsten en helpt het BAEKEN-team nauwkeurige projectie van risico-evenementen te maken.
Bij BAEKEN is risicomitigatie geen standaardpraktijk; het is een op maat gemaakte strategie die rekening houdt met verschillende factoren zoals risicovermijding, risicodeling, en meer.
We geloven in flexibiliteit en voorbereiding. Onze contingentieplannen zijn geen back-ups maar essentiële componenten om projectdoelen te bereiken, zelfs in het licht van onvoorziene risico’s.